Een goede voorbereiding van de ondergrond is cruciaal om de kwaliteit van de vloerafwerking te garanderen. Daarbij is onder andere het herstellen van (krimp)scheuren een sleutelcriterium. Giel BV uit Sint-Lenaarts, specialist in de plaatsing van cementdekvloeren, vloerisolatie en betonvloeren kiest steevast voor UZIN als de ondergrond moet gerepareerd worden. Zo creëert hij telkens een stevige basis voor de verdere opbouw met eender welke vloer.

Data

Gebouwtype Residentiële gebouwen

SCHEUREN EN BARSTEN? HERSTELLEN MET UZIN!

Giel Lenaerts, zaakvoerder van de firma Giel bv startte in 2013 met het plaatsen van chape. Zijn toenmalig team van zes, waaronder zijn vrouw Sarah, is ondertussen uitgebreid tot een team van liefst 65 mensen. Het bedrijf is inmiddels een vaste waarde binnen het segment van cementdekvloeren, vloerisolatie en betonvloeren en sinds kort spitsen ze zich ook toe op industriële egalisaties. Giel is trouwe afnemer van het UZIN-gamma en merkt een opvallende trend bij zijn klanten: “De naamsbekendheid van UZIN is enorm groot!”, verklaart hij. “Wanneer ik bij problemen de hulp van UZIN inschakel krijgen mijn klanten onmiddellijk een geruststellend gevoel.” Hij gebruikt graag hoogwaardige producten waarbij het advies van Tom Bogaerts, technisch-commercieel adviseur UZIN in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant nog dat extra steentje bijdraagt aan het eindresultaat.
Op een project in Aalst, toonde Giel hoe hij te werk gaat om barsten in de ondergrond te herstellen. Hier werd gekozen voor UZIN PE 460 als bindmiddel.

Scheuren voorbereiden

Scheuren moeten hersteld worden met giethars, specifiek voor die toepassing. De scheuren moeten eerst verder verbreed worden om het hars goed te laten indringen. Om de 25 cm wordt er nog een insnijding gemaakt tot ca. de helft van de dikte van de chape, haaks op de looprichting van de barst of voeg, om de verankeringskrammen te plaatsen. Dit kan eenvoudig en stofarm met de voegensnijder WOLFF EF 135. Vervolgens moet het geheel stofvrij gemaakt worden.

UZIN PE 460

Het bindmiddel UZIN PE 460, een 2-componenten voorstrijk op basis van epoxy voor vochtige of niet-stabiele ondergronden, kan bij uitbreiding ook dienen voor het repareren van scheuren en voegen. Hiervoor wordt de scheur of voeg, na grondige voorbereiding, opgegoten met UZIN PE 460. Om te verhinderen dat het hars volledig wegzakt kan er UZIN kwartszand bijgevoegd worden. Na het opgieten wordt het oppervlak vlak geschraapt en ‘vol en zat’ met kwartszand ingestrooid om later een goede hechting te bekomen met de egalisatie. Het grote voordeel van UZIN PE 460 is dat er bij veel of grote herstellingen met grotere verpakkingen van 5 kg gewerkt kan worden. Het product hardt goed uit, heeft een groot indringend vermogen en is geschikt voor nagenoeg alle ondergronden.

UZIN KR 516

Naast UZIN PE 460 is er ook UZIN KR 516 silicaathars, om scheuren en voegen te herstellen. UZIN KR 516 is een 2-componenten geurneutraal giet- en verlijmingshars voor het snel renoveren van scheuren, vullen en repareren. Met de gebruiksvriendelijke verpakking in flacons is het product gemakkelijk mengbaar door simpelweg te schudden en klaar voor gebruik na 15 seconden. Ook hierbij wordt het oppervlak na het opgieten vlakgestreken en ingestrooid met kwartszand. UZIN KR 516 onderscheidt zich vooral door zijn extreem snelle uitharding en gebruiksgemak.

Wapeningssystemen

Naast het verankeren van scheuren en voegen kan er ook scheuroverbruggend gewerkt worden met de UZIN wapeningsvliezen.
UZIN RR 201 is een gebonden glasvezelvlies dat in de egalisatielaag wordt aangebracht. Door de grote treksterkte die zo ontstaat is het mogelijk om op eenvoudige wijze oude ondergronden te saneren. Dit systeem kan ook ingezet worden op houten vloeren en droge vloerplaatsystemen.
UZIN RR 203 is een wapeningsvlies dat wordt ingezet voor het overbruggen van scheuren, dagnaden en overgangen bij wisselende ondergronden. Hierbij wordt het vlies ingebed in snelcement UZIN NC 182 of 2-componenten PU-lijm UZIN MK 90 naar gelang de toepassing. Dit is een zeer performant systeem dat toelaat om scheuren en voegen tot wel 5 mm te overbruggen.

Advies

UZIN biedt dus heel wat oplossingen voor het herstellen en overbruggen van barsten en voegen. Vaak gaat het hier over renovaties en is de situatie steeds anders. Om u te helpen bij de keuze van een geschikt systeem kan u steeds beroep doen op het advies van uw technisch-commercieel adviseur.

Gebruikte producten

UZIN MK 90 2-comp. PU parketlijm

2-componenten PU parketlijm met lange verwerkingstijd

UZIN RR 203 Wapeningsvlies

Glasvezelwapening voor het overbruggen van scheuren, dagnaden en overgangen bij wisselende ondergronden

UZIN KR 516 2 componenten silicaathars

Geurneutraal giet- en verlijmingshars voor het snel renoveren van scheuren, vullen en repareren

UZIN PE 460 2-K Epoxyprimer-vochtscherm

2-componenten voorstrijk op basis van epoxy met kleurindicator voor vochtige of niet stabiele ondergronden

UZIN NC 182 Standvaste reparatiemortel

Vochtbestendige, stevige, fijne en sneldrogende uitvlakmassa op cementbasis met re-activatie-Effect

UZIN Vuurgedroogd kwartszand midden Vuurgedroogd kwartszand midden

Vuurgedroogd kwartszand met korrel 0,4 - 0,8 mm voor het opvullen of inzanden van epoxyproducten

EF 135 18V Ondergrondvoorbereiding

Nieuwe dekvloer voegenfrees van WOLFF voor snel en stofarm snijden van minerale materialen. De perfecte oplossing voor nauwkeurig, schoon en efficiënt werken.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw