Op de site van Viviers in Charleroi, aan de oostpoort van de stad, verrijst een gloednieuwe zorgcampus. Het Grand Hôpitalde Charleroi (GHdC), ontworpen door VK Architects & Engineers en Reservoir A, zal het resultaat zijn van een fusie en wordt één van de grootste ziekenhuizen van ons land met ongeveer 900 bedden. Door steeds nauwere budgetten en de evolutie van de geneeskunde besloot GHdC tot een radicale reorganisatie van de ziekenhuiswerking over te gaan. Het resultaat: een ultramodern ziekenhuis waar het menselijke aspect en het comfort van de patiënten centraal staan.

Data

Gebouwtype Health & Care
Health & Care
Health & Care

MEGA ZIEKENHUIS PROJECT MET UZIN

Van kolenmijn tot ziekenhuis

De site van Viviers heeft een opmerkelijke oorsprong: van de 19e tot het midden van de 20e eeuw bevond er zich een kolenmijn. Een grote tewerkstellingsplaats voor mannen, vrouwen en kinderen, dat wel. Maar in erbarmelijke werkomstandigheden. 65 jaar na de sluiting van de industrie, is GHdC dan ook trots de site te mogen heropenen met een totaal andere bestemming.

Daar waar duizenden mensen in vreselijke omstandigheden moesten werken, zullen er weldra duizenden anderen werken met als doel net het lijden te verlichten, te behandelen en te genezen.

Bij UZIN UTZ waren we dan ook verheugd toen het nieuws kwam dat één van onze klanten, Millfloor, de vloerafwerking voor zijn rekening zou nemen in het nieuwe ziekenhuis.

Met ruim 40 jaar ervaring is dit familiebedrijf een krak in het uitvoeren van zeer uiteenlopende projecten, van residentiële renovaties tot vloerwerken op grote sites. Alexandre en Stéphanie Depaepe leiden het bedrijf naar een snelle groei dankzij het werken met kwaliteitsproducten, een onberispelijke plaatsing en mét respect voor vooropgestelde deadlines. De geknipte partner dus voor GHdC, een werf van 90.000 m2 waar veel aannemers aan het werk zijn en tijd geld is.

Technisch advies van onschatbare waarde

Voor de aanvang van de werf ervaarde Millfloor enige moeilijkheid om de juiste combinatie primer-egaline te vinden die een goede hechting op de anhydrietchape kon garanderen. Door de uitstekende begeleiding op de werf van technisch-commercieel adviseur Alan Duchêne, kon er na testen op een kleinere zoneeen betrouwbaar systeem voorgesteld worden: UZIN PE 360 gevolgd door UZIN NC 110. UZIN PE 360 is een gebruiksklare primer die oppervlaktestof bindt, het absorptievermogen van de ondergrond vermindert en snel droogt: binnen 30 tot 60 min is de ondergrond klaar om te egaliseren. UZIN NC 110 is een gipsegalisatie met hoogwaardige vloeitechnologie om ondergronden te egaliseren, glad te maken, uit te vlakken én te versterken. De egalisatie is met andere woorden uitermate geschikt voor hoog belaste ruimtes zoals o.a. ziekenhuizen, drukbezochte winkelcentra, industriehallen enz.

Door de omvang van het project, werd er een speciale verpakking van onze primer UZIN PE 360 geleverd: vaten van 200 kg. Dit formaat laat toe om snel en efficiënt de primer aan te brengen door meerdere plaatsers tegelijk. De egaline werd dan weer met volle vrachtwagens rechtstreeks vanuit de fabriek in Ulm aangeleverd, om efficiënt en tijd- en kostenbesparend te kunnen leveren, iets waar we bij UZIN UTZ steeds naar streven.

Herstellen in een handomdraai

Barsten en scheuren in de ondergrond werden opgevuld en hersteld met UZIN KR 516, een 2- componenten silicaathars voor het stevig verharden van smalle en brede sleuven en scheuren in dekvloeren en beton. Met de gebruiksvriendelijke verpakking in flacons is het product gemakkelijk mengbaar door simpelweg te schudden en klaar voor gebruik na 15 seconden. Het oppervlak wordt na het opgieten vlakgestreken en ingestrooid met kwartszand. UZIN KR 516 onderscheidt zich vooral door zijn extreem snelle uitharding en gebruiksgemak.

Afwerken tot in de puntjes

Voor het plaatsen van de PVC-vloerbekleding werd gekozen voor UZIN KE 22, een dispersielijm geschikt voor PVC bedekkingen in banen en tegels. Deze lijm is geliefd bij grote projecten, door de korte wachttijd, de zeer goede verwerkingseigenschappen en de middellange inlegtijd. In de operatiekwartieren werd gebruik gemaakt van UZIN KE 2000 SL, een stroomgeleidende vezelversterkte lijm voor PVC-, rubber-, linoleum en textiele vloerbedekking, met zeer constante geleidendheid en een zeer laag verbruik. De plinten werden geplaatst met een algemeen inzetbare kleefband: UZIN U-Tack 95. Deze tape zorgt voor een schone en snelle verlijming van plinten en wandbekleding.

Na 14 maanden intensieve vloerwerken is GHdC nu in het afwerkingsstadium, in juni 2024 zal het ziekenhuis klaar zijn om medewerkers en patiënten in een moderne groene omgeving te ontvangen!

Gebruikte producten

UZIN PE 360 PLUS Universele gebruiksklare voorstrijk

Vochtbestendige dispersievoorstrijk voor absorberende ondergronden, chape en betonvloeren

UZIN NC 110 Gipsegalisatie

Zelfvloeiende, extreem gladde egalisatie en uitvlakmassa op basis van calciumsulfaat met Level Plus Effect S

UZIN KE 2000 SL Stroomgeleidende universele lijm

Stroomgeleidende vezelversterkte lijm voor PVC-, rubber-, linoleum en textiele vloerbedekking

UZIN KR 516 2 componenten silicaathars

Geurneutraal giet- en verlijmingshars voor het snel renoveren van scheuren, vullen en repareren

UZIN KE 22 Universele lijm

Snelle dispersielijm voor pvc vloerbedekkingen

U-TACK DIY Tweezijdig kleefband voor wandaansluitingen

Algemeen inzetbare kleefband voor veilige verlijming van verschillende wandaansluitingen en vloerbekledingsstroken

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw