In de vorige editie van ons Floor ever Magazine, maakte u kennis met het project Campus Opera, een gloednieuwe campus van KU Leuven in het hartje van Antwerpen, waarbij het vroegere Provinciaal Veiligheidsinstituut omgevormd werd tot een spiksplinternieuw leercentrum. Naast de schitterende parket op het gelijkvloers, werden ook de verdiepingen door ProReno onder handen genomen. De firma uit Zwijndrecht specialiseert zich in schilder-en vloerwerken en beschikt over een uitgebreide, gevarieerde kennis in voorbereiding, plaatsing en herstelling van vloeren. De perfecte match voor dit uitdagende renovatieproject van 3.265 m2.

Data

Gebouwtype Onderwijsinstellingen

CAMPUS OPERA IN HARTJE ANTWERPEN

Ondergrondherstelling met advies

Op de verdiepingen werd gekozen om soepele vloerbekleding te plaatsen. De ondergrondvoorbereidingen waren aanzienlijk: terwijl op sommige plaatsen een nieuwe chape aanwezig was, waren er ook zones met een oude chape die hersteld moest worden, alsook oude tegelvloeren en houten ondergronden.

Er werden ter plaatse herstellingen aan de oude chape uitgevoerd met UZIN NC 182, een vochtbestendige, stevige, fijne en sneldrogende uitvlakmassa op cementbasis. Deze reparatiemortel is universeel inzetbaar en ideaal voor het aanwerken of gedeeltelijk uitvlakken van gaten en grotere oneffenheden in de ondergronden, en dus voor alle herstellingswerken vóór het egaliseren of verlijmen. De oude chape en herstellingen werden voorgestreken met UZIN PE 360 universele voorstrijk, de hechtprimer voor absorberende ondergronden. De voorstrijk bindt oppervlaktestof, vermindert het absorptievermogen van de ondergrond en biedt een uitstekende hechtingsbasis voor navolgende egalisatie én is bovendien sneldrogend. Daarna werd een egalisatielaag gegoten met UZIN NC 150, dé projectegalisatie voor soepele vloerbekleding. UZIN NC 150 kenmerkt zich door zijn goede vloei, het egale oppervlak en kan geplaatst worden tot 10 mm laagdikte.

Op andere plaatsen werd er na overleg met sales manager Len Janssen beslist om gebruik te maken van Floorfixx Regular om zo een belegbare ondergrond te garanderen. Floorfixx Regular is een zwevend systeem voor moeilijke ondergronden, samengesteld uit een onder- en een bovenplaat gemaakt van MDF. De onderplaat is gelamineerd met een hoogwaardige foam met gesloten celstructuur, resulterend in een absolute vlakke vloer, waarop linoleum, vinyl en homogene PVC verlijmd kunnen worden. Naast deze egaliserende werking heeft Floorfixx Regular ook geluidsreducerende kwaliteiten, is het thermisch isolerend en zeer tijdsbesparend in plaatsing.

Zaakvoerder van ProReno Bart Gaudeus duidt de moeilijkheden in deze voorbereidingen: “Er waren zones waar we moesten plaatsen met de Floorfixx Regular en dan aansluiten aan egalisatie. Dit was niet altijd even simpel aangezien die overgangen vaak in het midden van lokalen lagen. Moest dit perfect afgescheiden zijn per ruimte is dat minder een probleem. Door goed overleg over waar we de overgangen zouden laten plaatsvinden en het kiezen van juiste producten voor bepaalde herstellingen werd steeds een oplossing gevonden. Hiervoor konden we rekenen op de technische ondersteuning van UZIN UTZ tijdens werfbezoeken.”

2.700 m2 soepele vloerbekleding

Na de nodige voorbereidingen werd op de Floorfixx en UZIN NC 150 over een oppervlakte van 1.010 m2 linoleum geplaatst. Voor de verlijming werd gekozen voor UZIN KE 2000 S, een universele “natte” lijm, geschikt voor alle gangbare soorten vloerbekleding. Deze publiekslieveling heeft zeer goede verwerkingseigenschappen, met korte wachttijd, lange inlegtijd en goede beginhechting met draadvorming. Daarnaast werd er ook over een oppervlakte van 1.685 m2 tapijttegels voorzien. Hier was de ondergrond in veel betere staat en kon er rechtstreeks op de nieuwe chape verlijmd worden met pick-up lijm UZIN U 2100. UZIN U 2100 antislip extra is een kanten-klare, emissiearme en oplosmiddelvrije dispersievloeistof met een zeer sterke hechting, zelfs onder zware omstandigheden. De opgedroogde film is zelfklevend en zorgt voor een sterk blijvend antislip-effect. De vloerbedekkingen kunnen dan later weer eenvoudig opgenomen worden. Ideaal dus voor het drukke beloop door de studenten.

Na de feestelijke opening van Campus Opera op 2 februari 2024 kijken zowel ProReno als KU Leuven tevreden terug op de intense
renovatie van de nieuwe site. De prachtige foto’s (met dank aan fotograaf Geert Vanden Wijngaert en KU Leuven) spreken voor zich!

(met dank aan fotograaf Geert Vanden Wijngaert en KU Leuven)

Gebruikte producten

UZIN PE 360 PLUS Universele gebruiksklare voorstrijk

Vochtbestendige dispersievoorstrijk voor absorberende ondergronden, chape en betonvloeren

UZIN U 2100 Antislip extra

Dispersie-antislip voor tapijttegels met stabiele viltvliesruggen

UZIN NC 150 Projectegalisatie

Goed vloeiende uitvlakmassa voor textiele en elastische vloerbedekking, alsook meerlaags parket voor laagdiktes tot 10 mm

UZIN NC 182 Standvaste reparatiemortel

Vochtbestendige, stevige, fijne en sneldrogende uitvlakmassa op cementbasis met re-activatie-Effect

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw