Niet enkel grote projecten verdienen de aandacht, soms vormt een klein project zelfs een grotere uitdaging om een gepaste oplossing uit te dokteren. En hier kan zelfs van een mini project gesproken worden, de slechts acht vierkante meter vloer in de stuurhut van een Antwerpse loodsboot was aan vernieuwing toe!

Data

Gebouwtype Kantoor en administratie
Oppervlakte Kantoren
Land België

Zo kwam Dirk Cavens, projectleider bij Decoratie & Service “DS” uit Edegem, met de vraag voor deze renovatie in opdracht van het Loodswezen. Het Vlaams Loodswezen brengt de grootste schepen veilig en vlot van en naar de havens in Vlaanderen. Met jaarlijks een 150 000-tal scheepsbewegingen voor de Vlaamse kust en over haar rivieren en kanalen, is de Scheldemondregio, waar zij actief zijn, één van de drukst bevaren wateren ter wereld en dankzij hun vakmanschap leiden zij alles in goede banen.

De “Zeeaster”

Deze loodsboot, de “Zeeaster” koos in 2014 het ruime sop. Met haar 15,20 meter lengte en 4,80 meter breedte is ze een compact en wendbaar vaartuig. Ze loodst schepen de Schelde of Antwerpse haven binnen, met een snelheid van 22 knopen. 

De werken

In de stuurhut staan verschillende stoelen op sokkels die vastgemaakt zijn op het metalen dek. De mensen van Decoratie & Service gingen meteen aan de slag met het demonteren van de stoelen en het uitbreken van de oude vloerbekleding. Daarna moest de metalen ondergrond eerst grondig geëgaliseerd worden, dé ideale situatie om UZIN KR 410 toe te passen. Dit is een elastisch uithardende speciaalegalisatie op basis van polyurethaan. Deze egalisatie bestaat uit twee componenten en compenseert bewegingen in de ondergrond en biedt daardoor een grote zekerheid. Ook hecht UZIN KR 410 zich zonder primer aan metalen oppervlakken, perfect dus om ze o.a. in de scheepsbouw toe te passen. Een ander voordeel is dat deze egalisatie zeer goed vloeit en zodoende voor een super glad oppervlak zorgt. De volgende dag werden rubbertegels van Nora geplaatst door de vakmannen van Decoratie & Service. De 1x1 meter grote Norament 926/354 tegels werden eerst op de vloer uitgelegd en op maat gesneden zodat alles perfect voorbereid was voor de verlijmingswerken. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de 2-componenten polyurethaanlijm UZIN KR 430, een ideale combinatie op PU-egalisatie. Deze lijm is geschikt voor zwaar te belasten vloerbedekking en kan de sterk wisselende weersomstandigheden makkelijk aan. Na het terugplaatsen van de stoelen was de stuurhut terug perfect afgewerkt.

Een goede samenwerking

Ook over de samenwerking met UZIN zijn de mensen van Decorati e & Service zeer tevreden. “Op Tom (Bogaerts, technisch-commercieel adviseur Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant n.v.d.r.) kunnen we alti jd rekenen. Als we vragen hebben of niet helemaal zeker zijn welk product we best kunnen gebruiken weten we dat we hem alti jd kunnen bellen. Ook voor een bezoek op de werf springt Tom meteen in zijn auto. Zeer handig om een goeie relati e met je leverancier te hebben”, aldus Dirk van Decorati e & Service. Zo kon de “Zeeaster” opnieuw kiezen voor het ruime sop van de Antwerpse haven, klaar om nog vele jaren loodsen aan en af te voeren.

Gebruikte producten

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw