Technies advies op maat voor kwalitatief resultaat

Data

Gebouwtype Health & Care
Oppervlakte 3000
Land België

In het centrum van Ekeren is de eerste fase van het inbreidingsproject van het WZC Sint-Vincentius in volle afwerking. Toen metingen na de chapewerken op een te hoog vochtgehalte wezen, formuleerde UZIN UTZ België voor haar klant Mertens Schilderwerken een technisch advies op maat voor de voorbereiding van de ondergrond.

Ingezette producten:

  • UZIN KR 516
  • UZIN RR 203
  • UZIN PE 460
  • UZIN PE 280
  • UZIN NC 150
  • UZIN KE 66

Ingevolge het nieuwe woonzorgdecreet en de verouderde infrastructuur van het bestaande WZC drong een grondige herstructurering van de volledige site zich op. Hiervoor was onder meer een wijziging van het BPA en RUP noodzakelijk. Volgens het gewijzigde BPA moest een derde van de site groene oppervlakte zijn, mochten er maximum drie bouwlagen zijn, en moest er een overbouwde doorgang van 10 meter breed van de Dorpsstraat naar de Frans Lenaertsstraat vrijgehouden worden. Tevens diende er een ondergrondse parking aangelegd te worden, en moesten er commerciële ruimtes voorzien worden.

Inbreidingsproject

Na de goedkeuring van het zorgstrategisch plan in 2008 ging de bouwheer in zee met DJB-architectenbureau uit Brasschaat. Een Europese aanbesteding leidde naar een samenwerking met het aannemersbedrijf DCA uit Beerse. Om de dagelijkse werking van de huidige bewoners van het woonzorgcentrum zo weinig mogelijk te storen, werd beslist het volledige nieuwbouwproject in 2 fasen op te splitsen. De eerste bouwfase startte in 2014. Deze voorziet in 86 erkende bedden, 5 dagzalen en alle nodige facilitaire lokalen om het WZC operationeel te maken na de verhuis uit het bestaande gebouw. Er zijn 5 afdelingen, twee per verdieping, met 21 bewoners per afdeling. Verder zijn er een gesloten afdeling voor dementerenden, en een verpleegpost per afdeling. De tweede fase omvat het gebouw voor de overige 18 bedden, het kortverblijf, de zorgflats welke in verbinding staan met het WZC, en de commerciële ruimtes op het gelijkvloers. Het binnengebied zal zoveel mogelijk worden gevrijwaard en heraangelegd. Er komt een zit- en wandeltuin waar de bewoners, bezoekers en omwonenden op een informele manier met elkaar kunnen praten en van de groene omgeving genieten.

Te hoog vochtgehalte

In bouwfase 1 zijn de twee verdiepingen -met elk een oppervlakte van om en
bij de 1.500 m²- van het nieuwe WZC inmiddels in afwerking. Daarna wordt het gelijkvloers aangepakt. De vloerbedekking bestaat uit LVT, een PVC-vloeroplossing van Tarkett, in twee verschillende uitvoeringen: in plankvorm en in tegelvorm. Len Janssen, Sales Manager UZIN UTZ België: “Toen onze klant, Mertens Schilderwerken na de chapewerken de voorbereidende werkzaamheden op de werf wou aanvatten werd, zoals gebruikelijk bij dit soort projecten, een vochtmeting uitgevoerd. Het vochtgehalte bleek -mede door de 13 cm dikke chape en de strakke planning naar uitvoering van het project-, te hoog. Deze percentages zijn strikt gereglementeerd. In dit geval mocht het vochtgehalte in de chape maximum 2 procent bedragen, terwijl de meting 4,9 procent uitwees.”

Technisch advies op maat

In overleg met de specialisten van UZIN UTZ werd het probleem grondig onderzocht, wat resulteerde in een technisch advies, dat een geschikte oplossing voorstelde voor de voorbereiding van de
ondergrond en de plaatsing van de LVTvloer. “Dit resulteerde in vier opeenvolgende bewerkingen. De kleinere barsten werden hersteld met het epoxy-hars UZIN KR 516 (foto 1). Voor de grotere herstellingen werd gewerkt met het renovatievlies UZIN RR 203. Omdat de chape nog een vochtpercentage van meer dan 4%-CM had bij aanvang van de werkzaamheden, werd er een epoxyvochtscherm UZIN PE 460 (foto 2) geplaatst. Om vervolgens de egalisatie te laten hechten op het vochtscherm, werd gebruikgemaakt van onze UZIN PE 280 hechtingsprimer, wat het inzanden van de epoxy overbodig maakt. Voor de egalisatie, tenslotte, werd de UZIN NC 150 (foto 3) gebruikt. De vloerbekleding zelf werd verlijmd met UZIN KE 66. Met deze speciaal voor LVT ontwikkelde lijm kan er snel gewerkt worden. Op die manier boekt men aanzienlijke tijdswinst”, aldus Len Janssen.

Projectgebonden klanten

De producten in kwestie werden door UZIN UTZ, in een technisch advies speciaal op maat van het project, beschreven voor de uitvoerder: de firma Mertens
Schilderwerken. Dit bedrijf uit Wuustwezel werkt reeds meer dan 25 jaar samen met UZIN UTZ, en telt bijna uitsluitend projectgebonden klanten. “In dit project zijn we nevenaannemer. Een viertal plaatsers was reeds gedurende drie weken aan het werk. Als tweede generatie familiebedrijf met een 15-tal medewerkers, gespecialiseerd in schilder- en vloerbekledingswerken, zijn we vooral actief op de projectmarkt (overheid en privé) en, in mindere mate, op de residentiële markt”, aldus Kris Mertens.

Uitvoerder bepaalt eindresultaat

“We werken zoveel mogelijk rechtstreeks samen met de uitvoerder / eindklant, omdat we op die manier op een accurate manier ons technisch advies, op maat van het project, kunnen meegeven. Het gaat in concreto over functionele, efficiënte oplossingen. Na het aanbrengen van de vloerbekleding zijn onze oplossingen immers niet meer zichtbaar. Wat het niet eenvoudig maakt om architecten te sensibiliseren voor onze producten. Voor het eindresultaat zijn we afhankelijk van de kwaliteit van het door de uitvoerder geleverde werk.
Ook door onze leveringsvoorwaarden en logistieke service willen we onze klant een meerwaarde bieden. Indien hij dit wenst, zorgen we voor begeleiding op
de werf. UZIN UTZ België is tevens geregistreerd als erkend opleidingscentrum. Er kunnen, zowel in onze gebouwen, bij de klant, of op de werf, opleidingen rond uitgewerkte technische adviezen worden gegeven”, besluit Len Janssen.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw