Duurzame designvloeren voor Brugs Hotel

Data

Gebouwtype Horeca
Oppervlakte 1200
Land België

Op ’t Zand in Brugge is Hotel Portinari sinds meer dan 30 jaar één van de landmarks. Met het oog op de komende generatiewissel besliste de familie Lootens voor een nieuw, duurzaam hotelconcept, mét kunstzinnige toets, te gaan. Goed voor een complete make-over.

Ingezette producten:

  • UZIN PE 360 PLUS
  • UZIN NC 150
  • UZIN KE 2000 S
  • Sigan Elements Plus
  • UZIN U 1000
  • WOLFF Vario Silent

In dit ruime pand wordt sinds meer dan 100 jaar een luxehotel uitgebaat.
Destijds Hotel de Londres, de pleisterplaats voor wie Brugge bezocht. Het station was toen nog op ‘t Zand gesitueerd. Begin jaren 80 werd het hotel aangekocht door de familie Lootens. Het werd compleet gerenoveerd en omgedoopt tot Hotel Portinari, naar de Florentijnse bankier die in de 15e eeuw naam en faam maakte in Brugge. Enkel de voorgevel, een beschermd stadsgezicht, bleef intact. De grondige renovatie was een huzarenstukje, vermits alle materialen met een zware torenkraan over de voorgevel dienden getild te worden. In de volgende decennia volgden er kleinschaligere, partiële renovatiewerkzaamheden (nieuwe badkamers, nieuwe ontbijtzaal, ...).

Generatiewissel

De tand des tijds en de steeds hoger oplopende elektriciteitsrekeningen deden de familie twee jaar geleden beslissen voor een compleet nieuw en duurzaam concept te gaan. Het hotel sloot vijf maanden de deuren voor een totale make-over, naar een ontwerp van een West-Vlaams architectenbureau. Katrien Lootens: “Met de derde generatie –zoon Anthony Vermeersch– in aantocht, was het de bedoeling om de accommodaties weer volledig à jour te hebben. Esthetisch was het hotel nog in perfecte staat, zij het qua stijl wat gedateerd. Na 30 jaar waren vooral de technieken aan vernieuwing toe. Vandaar de radicale keuze om op de verdiepingen enkel de betonvloeren te behouden, en alle binnenmuren uit te breken. Het gelijkvloers bleef gevrijwaard. Er werd geopteerd voor (35) ruimere kamers. De technieken werden volledig gemoderniseerd, met onder meer een geavanceerd luchtverversingssysteem.”

Stylish boutique hotel

“De insteek was: een viersterrenhotel blijven, en ons tegelijkertijd onderscheiden van de vele ‘romantische sfeer’ hotels”, aldus Lootens. Hotel Portinari kreeg een moderne look aangemeten, waarin het kunstzinnige accent prominent aanwezig is. De sfeer van een ‘stylish boutique hotel’, zeg maar. De hoteleigenaars zijn kunstliefhebbers –van de klassieke Belgische meesterschilders tot moderne kalligrafiewerken– die hun collectie graag met de gasten delen.
“De insteek was: een viersterrenhotel blijven en ons tegelijkertijd onderscheiden van de vele ‘romantische sfeer’ hotels”

Markante koppen

Verder trekken de nieuwe kamers meer daglicht binnen. De kleine, gesloten badkamers maakten plaats voor glazen kubussen, met inloopdouches en passend design meubilair. In een cirkelvormige uitsnijding in de glazen badkamerwand siert een markante kop van een Belgische meesterschilder –Magritte, Ensor, Van Eyck of van Rysselberghe– de betreffende kamer. Aan de badkamerzijde is in deze ronde uitsnijding een spiegel ingewerkt. Aan de hand van de kleuren die de kunstschilder in kwestie typeren, werden ook de gordijnen en de kussens gekozen. Zo komen in de Ensorsuite de oranje-rode kleuren van de meester terug. In de Magritte-kamers de groenblauwe varianten.

Duurzame designvloeren

Bijzondere aandacht ging naar de keuze van de materialen voor de vloerbekleding. Op het gelijkvloers werd het voltapijt in de inkomhal en de receptieruimte vervangen door Moduleo Moods van IVC Group. “Deze vinylvloerbekleding met donker visgraatmotief ‘leeft’. Zoals vaak het geval is bij parketvloer, is het motief versneden in verstek. Voor de kamers van Hotel Portinari viel de keuze op de reeks Moduleo Impress. Elke kamer heeft een andere look: beigekleurige vloeren worden gecombineerd met zwart meubilair, of zwarte vloeren met beigekleurig meubilair”, aldus Wesley Slosse van Vloerbekleding Slosse.

Vlekkeloze installatie

Wesley Slosse: “Aangezien het om een complete renovatie van de kamers ging, lag daar een nieuwe dekvloer. Als voorstrijk gebruikten we UZIN PE 360 en als uitvlakmiddel UZIN NC 150. De vloer werd vervolgens in een halfnat lijmbed, UZIN KE 2000 S, gelegd voor een optimale lijmoverdracht tussen vloer, lijm en vloerbedekking. Dit zorgt ervoor dat de planken niet kunnen uitzetten of verschuiven en daarmee wordt scheurvorming ook uitgesloten. In de lobby moest het bestaand tapijt eerst worden verwijderd. Daarvoor werd de WOLFF Vario-silent gebruikt. Voor de ondergrondvoorbereiding gebruikten we ook hier UZIN PE 360 en UZIN NC 150. Omdat we 15 mm moesten ophogen voegden we kwartszand toe aan de UZIN NC 150 wat probleemloos ging. Voor de Moods Chevron gebruikten we het droogverlijmingssysteem Sigan Elements Plus zoals we hadden leren kennen tijdens de demo-opleiding die we bij Unipro volgden. In de gangen kwam een Desso tapijttegel, die we fixeerden met UZIN U 1000.” De keuze om voor de installatie van de vloerbekleding met Unipro te werken was vanzelfsprekend. “Sinds jaar en dag zijn wij tevreden van de UZIN producten en van de ondersteuning van Unipro. Anderzijds is het voor ons ook belangrijk dat de fabrikant van de vloerbekleding én de service producten elkaar neutraal ‘ondersteunen’,”aldus Slosse.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw