Vloeroplossing op maat voor nieuwe labo-omgeving

Data

Gebouwtype Kantoor en administratie
Oppervlakte 4200
Land België

Op een deltavormig terrein in Wilrijk, aan de oprit van de E19 richting Brussel, boetseerde architect Patrick Verhamme een nieuwe thuishaven voor HistoGeneX NV. Tot voor kort was dit wereldvermaarde instituut op het vlak van kankeronderzoek op de Middelheim-campus gevestigd. Het project werd in bouwteam gerealiseerd, met Groep Van Roey als hoofdaannemer. Voor dit in meerdere opzichten opmerkelijke architecturale pareltje werkten Unipro en Decoratie & Service samen een goed onderbouwde vloeroplossing op maat uit.
Ingezette producten:

  • UZIN KR 516
  • UZIN NC 880
  • UZIN NC 182
  • UZIN PE 360 Plus
  • UZIN NC 160

Als laboratorium, gespecialiseerd in kankeronderzoek, heeft HistoGeneX, in 2001 opgericht door Dr. Mark Kockx en Prof. Dirk Hendriks, een internationale faam opgebouwd. Het bedrijf heeft vestigingen in Antwerpen en Chicago. Door de uitbreiding van de activiteiten en het plaatsgebrek op de Middelheim-site werd besloten om uit te kijken naar een nieuwe locatie voor kantoren annex laboratoria. Bouwheer en stadsbestuur gaven er de voorkeur aan om de activiteiten blijvend te centraliseren op Antwerps grondgebied, wat de keuze aan locaties beperkte. Een perceel in Wilrijk, gelegen aan de oprit van de E19 richting Brussel, bood de beste perspectieven in functie van de bereikbaarheid van de ziekenhuizen in de regio. Zij het dat een zone van 30 meter moest worden vrijgehouden vanaf de rand van de autosnelweg. Ongeveer de helft van de perceelsoppervlakte kwam niet in aanmerking voor bebouwing. Het bestaand industrieel gebouw werd afgebroken. Een deltavormig terrein bleef over. Er werd gekozen voor de bouwteamformule en de expertise van alle partijen om het project binnen het vooropgestelde budget en de timing te realiseren. Funderingspalen werd geheid in december 2015, in april 2017 werd het gebouw geopend.

Intrigerende geometrie

Architect Patrick Verhamme (STUDIO 11) tekende een gebouw met een intrigerende geometrie en een totale oppervlakte van 4200 m². Zo is de basis van de kelder en het gelijkvloers een cirkel. “De verdiepingen zijn gelijkzijdige driehoeken (zijdes van 36 meter) met driezijdig naar buiten uitgebogen gevels, zodanig dat de hoekpunten van de driehoek, hoeken vormen van 90 graden”, aldus de architect. “Het gebouw rust op een cilindervormige sokkel met een diameter van 27 meter en omvat een kelderverdieping met dezelfde footprint (voor stockage van weefselstalen). Daarboven bevinden zich drie bouwlagen binnen een soort uitkragend volume, gebaseerd op een gelijkzijdige driehoek. De verticale circulatie werd geconcentreerd centraal in het gebouw, met de horizontale circulatie, intern per niveau, er rond. Linker- en rechtergedeelte van het gebouw zijn quasi identiek. Alle ruimtes die uitgeven op de gevels hebben een kantoor- dan wel een labo-functie. Ongeveer 25 % van het bouwvolume bestaat uit high tech laboratoria.”

Verzorgde industriële look

Naar vloerbekleding betreft wou de bouwheer geen betegelde vloeren zoals op de vorige locatie. Voor de benedenverdieping werd –omwille van de vloerverwarming– geopteerd voor gietvloeren. Voor de kantoorgerelateerde zones ging de voorkeur uit naar een materiaal met een exclusievere uitstraling, met name vinyltegels, en dit in diverse kleurschakeringen.

“Bij Unipro komen de klanten altijd op de eerste plaats.
Wij steunen en begeleiden hen op hun weg
naar succes en steunen hen als echte partners”

Vloeroplossing op maat

“Onze klant Decoratie & Service werd gevraagd om de chape gebruiksklaar te maken en dan, naargelang de ruimte, bovenop, ntgrate of een andere vloeroplossing te verlijmen. Eens de chape er lag zijn we deze samen komen bekijken om na te gaan of deze droog en de hechting voldoende was, en of er eventueel barsten of oneffenheden waren. De enkele barsten die er waren werden uitgeslepen en hersteld met onze 2-componenten silicaat giethars UZIN KR 516 en verstevigd met verankeringskrammen. Daarna werd de hechtingslaag, UZIN PE 360 aangebracht en daarna de egalisatielaag UZIN NC 160 om een schoon en effen oppervlak te bekomen. Na een droogtijd van 24 uur werden resterende, kleine oneffenheden weggeschuurd of bij geplamuurd met Turbo Reparatiemassa UZIN NC 880”, aldus Tom Bogaerts, technisch-commercieel adviseur bij Unipro-België.

Sfeer en lichteffecten

De meeste ruimtes van het gebouw die uitgeven op de gevels, zijn trapeziumvormig. Daarom ook waren mooi aaneensluitende en naadloos in mekaar overgaande, slijt- en stootvaste vinyltegels een betere optie dan banen. Bovendien volstaat het, bij eventuele beschadiging, 1 of enkele tegels te vervangen. Er werd geopteerd voor een gemeleerde (bruin-beige-blauw) kleur die speling brengt in de vloeroppervlakken achter de grote raampartijen. Kleuren als blauw en bruin creëren een warme look, niet enkel in kantooromgevingen maar ook in hotels en retailomgevingen. De geweven ntgrate vinylvloeren laten ook de lichtinval spelen”, aldus Jan Leurentop, zaakvoerder van ‘Decoratie & Service’ uit Edegem. Dit familiebedrijf van de tweede generatie telt een achttal plaatsers en drie kantoormedewerkers. “We zijn in hoofdzaak op de projectmarkt actief, waar het vooral vloerbekleding betreft. 20 procent van onze activiteiten situeert zich in het residentiële marktsegment en dan spreken we vooral over wandbekleding, gordijnen en behang. Maar in beide marktsegmenten spreken we altijd over een interieurafwerking dat geïnspireerd is door deskundig advies en gerealiseerd is door een team van professioneel gevormde uitvoerders. En daar horen vanzelfsprekend ook betrouwbare leveranciers bij. Daarom werken we zo graag samen met Unipro. Het is de gewoonte om op voorhand, voordat de werken starten, samen met de technisch-commercieel adviseur ter plaatse te gaan om mogelijke problemen te bekijken en te counteren zodat we tijdens de werken geen verrassingen meer tegenkomen. En als er dan toch iets zou zijn tijdens de uitvoering, bel ik Tom en weet ik dat hij zo snel mogelijk ter plaatse is. En voor alles heeft Unipro een oplossing. Dat zorgt ervoor dat wij steeds met een gerust gemoed de werf kunnen uitvoeren”, aldus Jan Leurentop. Tom Bogaerts: “Het klopt inderdaad dat wij service hoog in het vaandel dragen. Bij Unipro komen de klanten altijd op de eerste plaats. Wij steunen en begeleiden hen op hun weg naar succes en steunen hen als echte partners. Wij zijn immers ook pas succesvol als onze klant dat ook is.”

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw