Duurzame bibliotheek in Rijkevorsel met UZIN-producten.

Data

Gebouwtype Openbare gebouwen
Land België

U heeft waarschijnlijk ook al gemerkt dat er tegenwoordig veel sneller gebouwd wordt dan vroeger. Dat houdt in dat de limieten van bepaalde systemen wel eens op de proef gesteld worden. Alle partijen hebben uiteraard graag dat een werf binnen de kortst mogelijke tijd wordt afgewerkt. Maar een vloerbekleding plaatsen op een te natte chape met vloerverwarming is bijvoorbeeld echt geen goed idee. Schildersbedrijf Jennen uit Balen werd onlangs door de Bibliotheek van Rijkevorsel gevraagd om zo’n 700 m² kurkment en linoleum plaatsen. Een uitdagende werf met bepaalde risico’s waarvoor Schildersbedrijf Jennen beroep deed op de expertise van UZIN UTZ België.

De hoofdbibliotheek van Rijkevorsel is recent verhuisd naar een volledig nieuw gebouw aan de Hoogstraatsesteenweg.   Op de locatie waar vroeger een gedeelte van de buitenschoolse kinderopvang gevestigd was, is in 2016 de bouw van een nieuw complex gestart. Het nabijgelegen ‘Huis Heidendal’ werd volledig gerestaureerd en vormt nu een geheel met het nieuwe gebouw.

De nieuwbouw bestaat uit twee verdiepingen. Op de benedenverdieping van het gebouw zit nu de bibliotheek. Op de eerste verdieping zijn de gemeentelijke vrijetijdsdiensten, het consultatiebureau van Kind & Preventie en een polyvalente ruimte gevestigd. De huidige locatie van de bib zal volledig ingenomen worden door de buitenschoolse kinderopvang.

Duurzaam bibliotheekgebouw

Bij de bouw van de nieuwe bibliotheek heeft het gemeentebestuur zichzelf strenge normen opgelegd in functie van de duurzaamheid van het gebouw. Dit kaderde onder andere in de actie ‘Kempen 2020’ waarbij de gemeente tegen 2020 de CO²-uitstoot op het grondgebied van Rijkevorsel met 20% wil verlagen.

Restvocht

Zoals wel eens vaker voorkomt in een nieuwbouw hadden we ook bij deze werf een verhoogd restvochtpercentage.

Wanneer geen vloerverwarming aanwezig is, zoals het geval was in enkele ruimten op de bovenste verdieping, kan dit perfect worden afgeblokt met een vochtscherm tot 4%-CM. In dit geval werd hiervoor de UZIN PE 400 gebruikt.

Dit innovatief product moet in twee lagen worden aangebracht, maar is uiterst snel droog: ca. 1 uur voor de eerste laag en ca. 2 uur voor de tweede laag. Daarna werd er geëgaliseerd met de project-egalisatie Plus, UZIN NC 160. Na het uitdrogen werd alles opgeschuurd en kleine oneffenheden werden bijgewerkt met de turbo reparatiemassa, UZIN NC 880.

Zoals de standaardprocedure het voorschrijft werden uitzettingsvoegen in de vloer overgenomen. De aanzetten van de profielen werden weggewerkt met de sneldrogende vul- en uitvlakmassa UZIN NC 182. Als extra nivellering en vooral om het contactgeluid te reduceren, werd eerst nog een kurkment geplaatst met UZIN LE 43. Met dezelfde lijm kon daarop rechtstreeks de linoleum geplaatst worden.

Vloerverwarming = uitdaging

Bovengenoemd systeem kon niet worden toegepast op de zones waar vloerverwarming werd geplaatst. De enige oplossing hier was om het gebouw op te warmen en bouwdrogers te plaatsen.

Om de uittreding van het restvocht goed te kunnen beoordelen en te vergelijken met de omliggende zones, werd een stuk PVC geplaatst waarvan de randen werden afgetaped. Technisch-commercieel adviseur, Tom Bogaerts ging regelmatig langs om de situatie te evalueren en Schildersbedrijf Jennen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen zodat ze tijdig hun planning konden aanpassen.

Perfect en veilig

Na enkele weken kon er zonder enig risico aangevat worden met de plaatsing en zo ook met het perfect afwerken van deze werf. Volgens vele klanten, waaronder ook Luc Verreyt, projectleider bij Schildersbedrijf Jennen, is dit de essentie van de samenwerking met UZIN UTZ België: ”Bij UZIN zijn we ten eerste zeker van de kwaliteit van de producten. Combineer dit met de technische knowhow van de technisch-commercieel adviseurs en de secure opvolging van de werven en je weet onmiddellijk waarom wij UZIN UTZ België als vaste partner kiezen. Het is gewoon een en-en-verhaal. Onze klanten verwachten een bepaalde kwaliteit, waarvoor wij absoluut ook garant staan. Met UZIN UTZ België weten we dat we altijd het hoogste kwaliteitsniveau halen, zelfs als het om moeilijke projecten gaat.  Dit geeft ons een zeer veilig vangnet en een gerust gemoed.”

Bijna 60 jaar ervaring

Het huidige Schilder- en Decoratiebedrijf Jennen NV werd in 1959 opgericht onder de naam ‘Glas- en Schilderbedrijf PVBA Jennen’. Met een gemiddeld personeelsbestand van 40 medewerkers brengen ze reeds 60 jaar kleur in uw leven door het uitvoeren van diverse (decoratieve en industriële) schilderwerken en het plaatsen van zachte vloerbekledingen zowel in de privé als publieke sector.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw