Sinds 1 september 2018 hebben de leerlingen van de eerste graad de nieuwe gebouwen van het historische gebouw Guldensporencollege (‘t Fort in de volksmond) in gebruik kunnen nemen. De renovatie van het gebouw uit 1841 nam maar liefst anderhalf jaar in beslag.

Data

Gebouwtype Onderwijsinstellingen
Land België

Sinds 1 september 2018 hebben de leerlingen van de eerste graad de nieuwe gebouwen van het historische gebouw Guldensporencollege (‘t Fort in de volksmond) in gebruik kunnen nemen. De renovatie van het gebouw uit 1841 nam maar liefst anderhalf jaar in beslag. Het Pleingebouw werd volledig aangepakt en grondig aangepast aan de moderne noden van het hedendaags onderwijs. Met oog op haar monumentale uitzicht en respect voor haar geschiedenis werden ook de gevels en de majestueuze kapel gerestaureerd. Een stuk Kortrijkse geschiedenis werd op die manier in ere hersteld.

Architectenbureau AVDK/Architecten Vande Kerckhove en Architectenbureau Felix & Partners sloegen voor dit project de handen in elkaar en maakten een ontwerp waarin historische vloeren, trappen en binnendeuren bewaard bleven of werden nagemaakt naar oud model. De school kreeg een volledige metamorfose. Aannemer Artes-Woudenberg gaf alles van kelder tot nok een grondige restauratiebeurt: een gerestaureerde gevel, herstel van gietijzeren sterramen die verdwenen waren met de tijd, een nieuw pannendak, opgefriste leslokalen en studiezalen die voldoen aan de hedendaagse normen én een historisch doch makkelijk te onderhouden en tijdloze vloerafwerking. Op die manier is het gebouw klaar voor de onderwijsbehoeften van de 21ste eeuw.

Verrassing

Het pronkstuk van de renovatie was de historische kapel die een nieuwe functie kreeg als open leercentrum. Restaurateurs reinigden en herstelden het hemelsblauwe plafond. Een van de grote ontdekkingen in de kapel was verborgen glasraam, dat achter een recentere valse wand verborgen zat.

Tijdloze vloerafwerking

Bij dit prestigieuze restauratieproject was het Oxfloor-Multistep die zich ontfermde over het installeren van een linoleum vloerbekleding. Linoleum is nog steeds een veel gekozen vloerbekleding wanneer het scholen betreft en dat heeft natuurlijk veel te maken met zijn natuurlijke componenten en geringe ecologische impact bij het productieproces.
Linoleum installeren loopt als het ware als bloed door de aderen van de derde generatie van het plaatsingsbedrijf Oxfloor-Multistep dat sinds haar oprichting in 1949 te Kortrijk is gevestigd. Tom Debuf, kleinzoon van de oprichter leidde het project in goede banen en leverde een professioneel geplaatste vloer af, geheel passend in de historische restauratie waar nog decennia lang vele duizenden leerlingen over zullen lopen.

Systeemvloer als ondergrondvoorbereiding

Een historische bouwstructuur met diverse ondergronden vraagt een betrouwbare en lichte ondergrondvoorbereiding. Peter Van den Broeck, technisch-commercieel adviseur bij UZIN UTZ België: "Omdat het echt wel belangrijk was dat er niet te veel extra gewichtsbelasting was, stelde ik ons Floorfixx Regular systeem voor. Dit is een systeemvloer van 9 mm die met behulp van het sandwichsysteem en de interactieve lijm snel en eenvoudig een nieuwe, isolerende, egale en direct belastbare ondervloer creëert. Daarop kon zonder enige wachttijd de voorzien Forbo linoleum vloerbekleding verlijmd worden met onze dradentrekkende, snelle dispersielijm voor linoleum, UZIN LE 43."

Verhuis

De verhuis naar het vernieuwde hoofdgebouw gebeurde in de zomervakantie van 2018. Wie al sneller een kijkje wou nemen, kon de werf bezoeken op zondag 6 mei tijdens de Open Wervendag. Aannemer Artes-Woudenberg stelde zijn werf dan open voor het ruime publiek.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw