Dit najaar opende de totaal vernieuwde Antwerpse Elisabethzaal de deuren. De concertzaal kan zich dankzij een speciale golvende houten wandbekleding op vlak van akoestiek met de allerbeste concertlocaties ter wereld meten. Op de vloer en het podium treffen we 2800 m² massief eiken parket, een partnerproject van Rudy De Keyser Wood Industry en Uzin Utz België.

Data

Gebouwtype Openbare gebouwen
Oppervlakte 2.800
Land België

Het parket werd direct verlijmd op de grotendeels betonnen ondervloer. Op sommige plaatsen moest er op calciumsulfaatplaten gewerkt worden. In dat laatste geval werd voor de verlijming eerst nog de UZIN PE 414 primer voorzien om vrijkomend stof te fixeren. Voor de verlijming adviseerde UZIN UTZ België de UZIN MK 90 2K PU lijm. Dat is een oplosmiddel- en watervrije, 2-componenten polyurethaanlijm met een lange inlegtijd. Deze parketlijm is bijzonder geschikt voor massieve vloeren en garandeert maximaal de stabiliteit van de vloer tijdens zijn volledige levensduur.

Flexibel schuren

Het eiken parket is volgens de hoogste normen geschaafd in de schaverij van Rudy De Keyser Wood Industry. Toch is er na plaatsing van massief hout steeds schuurwerk. Met de smalle bordessen en verticale delen was dit geen voor de hand liggende opdracht. Door de juiste machines in te zetten is dit toch vlot verlopen. De kanten en verticale delen werden geschuurd met de Pallmann Gecko Flex die sneller resultaat boekt en breder inzetbaar is dan de gekende kantenschuurmachines. Voor de vloerdelen werd de Pallmann Spider ingezet. Deze krachtige machine met vier aangedreven disc’s maakte de bandschuurder in dit project overbodig. Zowel voor het grof als het fijn schuren werd de Pallmann Spider gebruikt met een mooi resultaat.

14 mm massief parket afgelakt met Pallmann Pall-X 98 GOLD

Het 14 mm dikke massief eiken parket dat Rudy De Keyser Wood Industry plaatste werd afgelakt met Pallmann Pall-X 98 GOLD. Het gaat hier om de heel populaire watergedragen 2-componenten parketlak van Pallmann in zijn recentste ‘Gold’ versie. Deze geüpdatete versie is op de markt sinds vorig jaar en valt op dankzij zijn indrukwekkende vulvermogen, een snelle droging en een hoge chemicaliënbestendigheid, ideaal dus voor het intense beloop. Met een VOS-gehalte onder 5% draagt hij het Emicode EC 1R Plus label.

 

"Omdat beschadigingen en slijtagesporen op de podiumvloer onvermijdelijk zijn adviseerden we een olieafwerking"

Thermisch behandelde eik voor podium

Op het podium in segmentdelen werd een thermisch behandelde massieve eiken houten vloer geplaatst. Daar was een goede reden voor, aldus Rudy De Keyser: “Oorspronkelijk verkoos de architect een massieve houten vloer in Amerikaanse notelaar. Maar omwille van de kostprijs en de relatieve zachtheid van de houtsoort hebben we hem kunnen overtuigen om voor thermische behandelde eik te gaan. Dat biedt ook de gewenste donkere kleur zoals de notelaar, maar is harder en betaalbaarder. Bovendien zorgt de thermische behandeling ervoor dat de houtkleur tot in de kern van het hout zit. Door het gebruik en de op- en afbouw zal de houten podiumvloer namelijk kleine beschadigingen krijgen. Door de verkleuring in de massa zal dat minder zichtbaar zijn.”

Pallmann Magic Oil 2K voor podiumvloer

Ook de keuze voor een afwerking met de Pallmann Magic Oil 2K hangt samen met het specifieke gebruik van het podium, legt Len Janssen (Sales Manager UZIN UTZ Beglië) uit: “Beschadigingen en slijtagesporen op de podiumvloer zijn onvermijdelijk. Daarom adviseerden we een olieafwerking. Onze Pallmann Magic Oil 2K kan hier echt zijn kwaliteiten bewijzen. Het is een natuurlijke, oplosmiddelvrije olie-was combinatie, die mooi vernet en tegelijk snel droogt. Uitzonderlijk kozen we hier voor een tweede laag olie, hoewel normaal één laag ruim volstaat. Bij beschadigingen kan men dan makkelijk snel kleine herstellingen uitvoeren die de schoonheid van de vloer handhaaft.”

Goed partnerschap

Zowel UZIN UTZ België als Rudy De Keyser tonen zich erg opgezet met de samenwerking bij dit prestigeproject. Het partnerschap dateert van een eerder Antwerps prestigeproject: het MAS op ’t Eilandje. Daar leerden beide ondernemingen elkaars professionalisme beter kennen. “Met onze technische kennis en ondersteuning, de kwaliteit van de Uzin en Pallmann-technologie en de uiterst flexibele logistieke ondersteuning zijn we een top partner voor parketbedrijven die zich op de projectmarkt begeven” aldus Len Janssen.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw