Het ene project is het andere niet. Afhankelijk van onder meer ruimtelijke en plaatselijke omstandigheden maar vooral van de verwachtingen en eisen van de opdrachtgever, kunnen twee schijnbaar dezelfde projecten een totaal andere uitdaging betekenen. Dat was alvast het geval met de renovatie van het Wilrijks cultuurcentrum ‘De Kern’, waar onder meer de nagelnieuwe parketvloer niet alleen aan strakke esthetische voorschriften diende te beantwoorden maar ook geschikt moest zijn voor zeer zware belasting. Een uitdaging voor de parketteur waarop Uzin Utz België met de olie-lak combinatie van Pallmann het antwoord gaf.

Data

Gebouwtype Openbare gebouwen
Oppervlakte 380
Land België

‘De Kern’, theater- en concertzaal in Wilrijk, biedt een zeer gevarieerd aanbod. Je kan er comedians aan het werk zien, auteurs horen voorlezen, concerten meepikken en je abonneren op het betere theater. De volledig vernieuwde schouwburg wordt door de gemeente verhuurt en in het gemeenschapscentrum zijn er verschillende vergaderruimtes én een polyvalent auditorium beschikbaar voor allerhande activiteiten.

Cultuurfabriekje

De Kern is één van de meest populaire zalen in het Antwerpse. De Kern bestaat ruim 41 jaar en in de afgelopen vier decennia bezochten jaarlijks zowat 44.000 bezoekers het centrum voor culturele en ontmoetingsactiviteiten: concerten, tentoonstellingen, klasvoorstellingen, heuse fuiven,... In het heetst van de recent afgeronde renovatie, vatte directeur Max Temmerman het in een interview met HLN als volgt samen: “We kunnen zeggen dat we een kleine fabriek zijn wat cultuur betreft. Vaak hebben we hier zowel ’s middags als ’s avonds voorstellingen. Verenigingen maar ook scholen maken gretig gebruik van de zaal. In totaal dus goed voor zo’n 1.230.000 bezoekers, verspreid over de afgelopen 41 jaar”.

De renovatie

De renovatie was er eentje ‘op alle fronten’. Het cultureel centrum werd nagenoeg volledig gestript. Alles wat verouderd of versleten was, werd vernieuwd. In de grote zaal werd de oude tribune volledig afgebroken wegens ‘opgebruikt’. Een nieuwe tribune dus en een breder podium. Een andere grote uitdaging was de installatie van een technische lift. De zaal ligt immers boven de Carrefour van Wilrijk. Dat impliceert dat bij iedere gelegenheid al het materiaal een aantal verdiepingen hoog moet geraken. Dat gebeurde tot voor kort met ‘zwenkende kooien’: inefficiënt, primitief en betrekkelijk onhandig. Een nieuwe, afgesloten lift met een hoge hefcapaciteit brengt soelaas.

Een 'plancher' met historiek

Na het verwijderen van de tribune kwam een ander pronkstuk uit vroegere jaren aan de oppervlakte. Op de oude dansvloer hebben wellicht tal van Wilrijkenaars hun ‘partner voor het leven’ voor de eerste keer ten dans gevraagd. Een stukje nostalgie. De plancher zou hoe dan ook moeten wijken voor een volledig nieuwe houten parket. De opdracht voor de parketteur was echter niet niks: de oppervlakte van de vloer is 380 m². Er werd geopteerd voor een massief eiken parket in Engels verband. Deze vloer zou dan achteraf de zware, verrolbare tribune moeten kunnen torsen. Iets om over na te denken wat de finish betreft. Hier brachten de producten van UZIN UTZ België de uitstekende oplossing.

 

“Het cultureel centrum werd nagenoeg volledig gestript. Alles wat verouderd of versleten was, werd vernieuwd.”

De plaatsing

De parketvloer werd rechtstreeks verlijmd op de chape met de UZIN MK 80 dispersielijm, een harde schuifvaste en waterarme parketlijm voor parketvloeren die niet gevoelig zijn aan schoteling, zoals mozaïek parket 8 mm, hoogkant lamelparket, enz. Na de plaatsing werden de gebruikelijke opeenvolgende schuurbeurten uitgevoerd. En na de laatste schuurgang werd de volledige oppervlakte gedweild met zuiver water. Daardoor werd de verdieping en de kleuring van het hout intensiever en gelijkmatiger. De fijn geschuurde en verdichte ondergrond wordt weer geopend en de inhoudstoffen uit het hout worden weg gewassen. Op die manier voorkomt men ook dat de voegen gaan zweten.

De finish

Men was op zoek naar een diepe zwarte kleur die nadien zou behandeld worden met een parketlak die geschikt is voor zeer zwaar belaste parketvloeren. Aangezien het ging om een zeer grote oppervlakte, was de wens een kleur die makkelijk aan te brengen is en niet aanzetgevoelig is en dit zonder de houtstructuur te bedekken. Er werd gekozen voor Pallmann Pall-X 333 Color, een oplosmiddelvrije 2-componenten olie-voorbehandeling voor het kleuren van parket. Nadien werd de vloer gelakt met een watergedragen 2-componenten parketlak voor zeer zware belaste parketvloeren, Pallmann Pall-X 98 Gold.

Pallmann olie-lak combinaties

De oplossing die in De Kern werd gekozen is slechts één van de olie-lak combinaties in het Pallmann assortiment. De gebruikte Pallmann Pall-X 333 is een 2-componenten olie die in verschillende kleuren te verkrijgen is en overlakbaar is met de Pallmann 2-componenten lakken; de Pallmann Pall-X 98 Gold of de Pallmann Pall-X Zero voor een extra matte afwerking (kan ook afgewerkt worden met Pallmann Magic Oil als er toch voor een olie-afwerking gekozen wordt). Bovendien kan met de Pallmann Pall-X 350 als hechtprimer zo goed als elke geöliede vloer afgewerkt worden met de Pallmann lakken. Met Pallmann Pall-X 333 kan men de vloer kleuren zonder risico’s op aanzetten of overlappingen. Door hem dan af te werken met de Pallmann Pall-X Zero blijft het uiterlijk van een geöliede vloer behouden maar dan met de slijtvastheid en het eenvoudige onderhoud van een gelakte vloer. Bovendien wordt de kleur zo extra beschermd en krijg je geen zichtbaar ‘looppad’.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw