Op de Dag van de Afwerking eind november vorig jaar introduceerden we onze nieuwe Pallmann Color Collection. Deze collectie bestaat uit 32 trendy kleuren, passend bij iedere woonstijl. Door de onderverdeling in woonstijlen, wordt de keuze voor een kleur vereenvoudigd. Inmiddels werden reeds enkele projecten uitgevoerd, waaronder een landelijke nieuwbouwwoning die gedeeltelijk voorzien werd van een 3-laagse parketvloer, afgewerkt met de kleur Natural White uit de Country Collection.

Data

Gebouwtype Residentiële gebouwen
Land België

Een landelijke nieuwbouwwoning werd gedeeltelijk voorzien van een 3-laagse parketvloer. De drager is 2 lagen dik in de houtsoort Epicia, de toplaag is 4 mm
dik in Europese Eik Rustiek. Een mooie warme vloer met gezonde knopen en zonder spint. De 18 cm brede planken zijn voorzien van een microvellingkant dat de vaste breedte extra benadrukt en zorgt voor een mooi plankenvloeren effect. De beperkte totale dikte van 14 mm zorgt ervoor dat het vloerverwamingssysteem nog voldoende rendement heeft.

Voorbereiding

Veel voorbereidende werken alvorens van start te kunnen gaan met de verlijming van deze parketvloer waren er niet. Ook al had deze chape reeds vooraf ruim de tijd gehad om op een natuurlijke manier te kunnen drogen, het vloerverwarmingssysteem moest nog steeds het volledige opstartprotocol doorlopen alvorens de parketvloer te kunnen plaatsen. Er kan namelijk altijd nog restvocht vrijkomen tijdens deze opstartfase. Plaatsing van onze hechtprimer UZIN PE 414 Turbo is niet in alle gevallen noodzakelijk maar is wel sterk aan te raden wanneer je een parketvloer op vloerverwarming moet plaatsen. De UZIN PE 414 Turbo is een sneldrogende 1-component PU-primer die inzetbaar is voor allerlei toepassingen en ondergronden. Dus niet alleen als hechtprimer op vloerverwarmingssystemen maar ook als hechtprimer op cementdekvloeren, anhydrietchapes, droge vloerplaatsystemen (vb. op spaan- en OSB platen, alsook gipsgebonden droge vloerplaatsystemen), op gietasfaltdekvloeren, enz… Je brengt deze primer aan met de rol of lakspatel. Na een 2-tal uurtjes kan je al van start gaan met de verlijming van de planken met UZIN MK 90. Deze lijm is een 2-componenten PU-parketlijm met lange verwerkingstijd. Hij is nagenoeg geschikt voor alle soorten ondergronden en houtsoorten.

Schuren

Na 12 uur kan de vloer reeds geschuurd worden. Aangezien de planken reeds voorgeschuurd waren alvorens te plaatsen was er ter plaatse niet veel schuurwerk meer. Om snel maar toch zeer nauwkeurig te werken werd er geschuurd met de Pallmann Spider, de allround parketschuurmachine van
Pallmann waarmee men zowel krachtig kan schuren als zacht kan polijsten. Hij is voorzien van een zeer eenvoudige bediening, heeft 3 roterende schijven, een krachtige aandrijving en een volledig nieuw aandrijfmechanisme dat een perfect voorbereid vloeroppervlak garandeert. Omdat men nagenoeg tot tegen de muur kan schuren is het in dit geval niet nodig om nog met een  kantenschuurder te werken. In slechts 1 schuurbeweging met korrelgrootte 100 kunnen onbehandelde meerlaagse vloeren na plaatsing snel en efficiënt geschuurd worden.

Afwerking

De eindklant wou een keuze maken uit 1 van de 32 kleurmogelijkheden van onze Pallmann Color Collection. Deze nieuwe collectie opent nieuwe mogelijkheden. Een uitgebreide collectie samengesteld uit kleuren die precies passen bij de woontrends en stijlen van nu. De kleuren zijn onderverdeeld in zeven verschillende woonstijlen waardoor de klant voor zijn houten vloer makkelijk de kleur kon kiezen die paste bij hun landelijke stijl. De keuze viel uiteindelijk op de lichtste kleur, Natural White uit de Country collectie.
Uniek in het Color Collection systeem is dat je kan kiezen voor een oliesysteem
of een onderhoudsarm laksysteem (in diverse glansgradaties). Zo kies je zelf de gewenste uitstraling van je parketvloer. In dit geval werd er gekozen voor olie. Het kleursysteem bestaat uit drie componenten: het basisonderdeel A (in dit geval Magic Oil 2K naturel), het uithardingsmiddel B en het kleurcomponent C met hoogwaardige kleurpigmenten. Alvorens van start te gaan met het behandelen van de vloer met de olie, raden we aan om na de laatste schuurganghet gehele oppervlak met zuiver water éénmaal licht na te dweilen. Hierdoor ontstaan volgende voordelen:

  1. De verdieping en de kleuring van het hout wordt intensiever en gelijkmatiger.
  2. De gekleurde olie kan beter indringen.
  3. De fijn geschuurde en verdichte ondergrond wordt weer geopend. 
  4. Schuursporen worden minder zichtbaar.
  5. Het houtoppervlak lijkt homogener.
  6. Inhoudstoffen uit het hout worden weg gewassen.
  7. Het behoeden van zweten uit de voegen.

Onderhoud

De vloer wordt onderhouden met de Pallmann Magic Oil Care. Dit is een onderhoudsmiddel voor het eerste en periodieke onderhoud van een geoliede vloer. Dankzij het ‘Refresher effect’ heeft dit product een voedende werking en is het vuilafstotend. Op deze manier kan een grondige reiniging en opnieuw oliën van de vloer worden uitgesteld. De periodieke reiniging gebeurt met Pallmann Clean.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw