Antwerps herenhuis uit jaren '30 gerenoveerd met UZIN en Pallmann.

Data

Gebouwtype Residentiële gebouwen
Land België

Parketvloeren J. Wils & Zonen werd ingeschakeld om op verschillende verdiepen in het heren huis een mooie, nieuwe parketvloer te plaatsen. De uitdaging van de isolatie werd opgelost met UZIN RR 188. In de keuken was er een bijkomende uitdaging aangezien de parketvloer naadloos moest aansluiten op de nieuwe tegelvloer, die eerder reeds mooi waterpas op de bestaande oneffen vloer planché werd geplaatst. Hier adviseren we UZIN PE 630 en UZIN NC 175.

Voorbereiding

om op een eenvoudige manier te isoleren met een beperkte inbouwhoogte koos Parketvloeren J. Wils & Zonen op aanraden van Wim (Wynants, technisch-commercieel adviseur bij UZIN UTZ België, nvdr) voor UZIN RR 188. Wim Wynants: “UZIN RR 188 is een elastische isolatiemat van PU-kurkgranulaat, voor binnen toepassing op vloeren en muren alvorens parket te verlijmen. De onderlaag zorgt voor loopcomfort, warmte- en contactgeluidsisolatie op slecht geïsoleerde ondergronden. Ideaal dus op de bestaande houten roostering en grenen plankenvloer.” Voor de verlijming van de onderlaag werd de UZIN MK 90 2-componenten PU-parketlijm gebruikt. Voor het mengen van de twee componenten werd de WOLFF menger Power X 1300 gebruikt. Een 2-traps menger met toerentalregelaar en toerentalvergrendeling. Deze machine kan eveneens dienen voor het mengen van zowel dun- als dik vloeibare mortel. De panden UZIN RR 188 werden dwars tov de legrichting van de bestaande grenen planché verlijmd.

Om de parketvloer op gelijke hoogte te krijgen van de tegelvloer werd de zelfvloeiende vezelversterkte egalisatie UZIN NC 175 gebruikt. Deze is geschikt voor toepassingen tot laagdiktes van 20 mm. Belangrijk bij deze ondergrond is ook de juiste primer. Wynants: “Omdat er nogal wat beweging kan zitten in dit soort houten constructies en vloeren moet je een primer gebruiken die voldoende elastisch is om deze bewegingen in de ondergrond op te vangen. Ik heb daarom geadviseerd om de UZIN PE 630 in te zetten. Dit is een pasteuze, zeer sneldrogende 2-componenten dispersie-cement voorstrijk. Door deze met een vlakspaan dun op de ondergrond aan te brengen worden spleten en voegen in één beweging dicht gesmeerd en wordt een goede hechting van de egalisatie gegarandeerd.” Na amper een uurtje kon de egalisatie er reeds over. Door de oneffenheid van de ondergrond is de UZIN NC 175 in verschillende laagdiktes aangebracht. Nadat de egalisatie droog was (afhankelijk van de aangebracht dikte, kan dit tot 72u duren) werd ook hier dezelfde akoestische onderlaag UZIN RR 188 geplaatst.

Plaatsing parket

De eindklant koos voor een meerlaagse plankenvloer van 18 cm breedte. Deze werd dwars tov de banen UZIN RR 188 verlijmd. Dit eveneens met UZIN MK 90 2-componenten PU-Parketlijm.

Afwerking

De volledige parketvloer werd afgelakt met Pallmann Pall-X Pure om de kleur van de geschuurde vloer te behouden. “Omdat deze watergedragen oplosmiddelvrije 2-componenten parketlak de matte en natuurlijk uitstraling van het onbehandelde hout behoudt, wordt dit product heel vaak gekozen. Het is ideaal voor op lichte houtsoorten zoals eik, beuk, es, enz… en het heeft een zeer goede mechanische en chemische belasting”, aldus Wim Wynants.

Onderhoud

Omdat Parketvloeren J. Wils & Zonen weet dat een houten vloer er met de jaren beter uitziet indien hij goed onderhouden wordt, geven ze aan hun klant advies over hoe en met welk product ze hun vloer in perfecte conditie kunnen houden. In dit geval werd er geadviseerd om de vloer te onderhouden met Pallmann Finish Care mat, een watergedragen matte onderhoudspolish, voor eerste- en onderhoudsreiniging, die door de vuilafstotende film de lak en het uiterlijk van het oppervlak verbetert en gelijktijdig de levensduur van de vloer verlengt. Voor het regelmatig onderhoud werd Pallmann Clean geadviseerd. Een watergedragen reinigingsmiddel dat zowel voor gelakte als geöliede vloeren geschikt is.

Een lange traditie in parketvloeren

Parketvloeren J. Wils & Zonen is een familiebedrijf waar de liefde voor het hout al sinds 1935 van vader op zoon wordt doorgegeven. Hans Wils, zaakvoerder van Parketvloeren J. Wils & Zonen licht toe: “Wij zijn gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van zowel eigentijdse parketvloeren als traditionele plankenvloeren. Deze laatste worden op ambachtelijke wijze gelegd in verschillende motieven met de modernste middelen en materialen. We bieden een brede keuze: massief of samengesteld, in Europese of exotische houtsoorten, steeds topkwaliteit geleverd door de beste houtleveranciers.” Die topkwaliteit verwachten ze ook van hun andere leveranciers en daarom kiezen ze telkens opnieuw bewust voor UZIN UTZ België. “Omdat we vaak pas tijdens of net voor de plaatsing van vloeren kunnen zien in welke mate de bestaande of nieuwe ondergrond een voorbereiding verlangt, is het voor ons van groot belang dat we een partner hebben die zeer kort op de bal speelt en dus ook snel ter plaatse is om een advies op maat te maken. We weten bovendien dat UZIN UTZ België de nodige specifieke producten in huis heeft en ook de levering van deze producten op een zeer korte termijn kan voorzien. Dit in combinatie met het feit dat UZIN UTZ België totaalaanbieder is, en dus alle producten in huis heeft voor het voorbereiden, plaatsen, afwerken en onderhouden van parket deed ons destijds kiezen voor deze partner”, aldus Wils.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw